CruiseGuiden.no

 

Hjem

Om

Kontakt

Annonsere


Hjem

Velg ditt Cruise

 

CaribbeanCruise

* Antigua og Barbuda

* Barbados

* British Virgin Islands

* Canada

* Cuba - Se: CubaGuiden

* Dominikanske Rep.

* Grenada

* Martinique

* Mexico

* US Virgin Islands


DanmarkCruise

* Hirtshals

* København


FjordCruise


IshavsCruise

* Antarktis

* Grønland

* Svalbard


KanalCruise

* Göta Kanal

* Haldenvassdraget

* Telemarkskanalen


MiddelhavCruise

* Frankrike

* Italia

* Monaco

* Tunisia


NilenCruise

* Se EgyptGuiden


Nord-Atlanteren

* Island

* Færøyene


TysklandCruise

* Kiel


ØstersjøCruise

* Estland

* Åbo - på finsk: Turku

* Åland

Booking

Hotell

Feriepenger

Flybilletter

Reisebyrå-Cruise

Informasjon

Pass og Visum

Værmeldinger

Se all Skipstrafikk


Flyplass Informasjon

Gardermoen

Arlanda/Stockholm

Frankfurt/Tyskland

Heathrow/London

Kastrup/København

Schiphol/Amsteram

 

Fly Forsinkelser


Annonsere

Om CruiseGuiden.no


 

Grønland

 

 

 


 

 

 

 

Faktainformasjon

 


 

 

 

Opplev Grønland

 

Grønland, med ca. 60' innbyggere, er verdens nordligste og verdens mest tynnbefolkede øy, er som et fantastisk eventyr. Her er de fineste og sterkeste sterke kontraster i en herlig blanding mellom et kaldt klima og varme mennesker. På Grønland møter du en mektig natur og et fascinerende rike. CruiseGuide gir deg en mulighet via våre samarbeidspartnere til en opplevelsesrik rundtur i dette mektige landskapet hvor du kan bli bedre kjent med historien, naturen og menneskene.

Grønland som er jordens største øy og ligger i det nordlige Atlanterhavet hvor mesteparten av landområdet ligger nord for polarsirkelen. Den tilhører geografisk sett Nord-Amerika, men er politisk en del av Danmark, til tross for at de fra 1979 har hatt selvstyre.

Grønland omfatter et landområde som strekker seg hele 2670 km fra nord til sør og er verdens nordligste land. Grensene mot nord er Nordishavet, mot øst Grønlandshavet, Danmarksstredet og Atlanterhavet og mot vest Davisstredet, Baffinbukta og Naresstredet. Sistnevnte er det man kjenne so den lange kanalen mellom Grønland og Ellesmere Island.

Man kan si at det som mest karakteriserer Grønland er den mektige innlandsisen som hvelver seg som et sammenhengende isskjold fra kyst til kyst. Dette isskjoldet inneholder so store vannmengder at dersom det skulle skje en nedsmeltning ville dette føre til at alle verdens hav stige med syv centimeter.

Den isfrie delen av øya utgjør over 34o' kvadratkilometer og er det man kan beskrive som er utpreget fjelland. Enkelte steder i nord og øst finnes imidlertid betydelige strekninger med lavland. Høyeste fjell på Grønland er Gunnbjørn Fjeld på østkysten som strekker seg 3.700 moh.

Klimatisk preges Grønland i stor grad av de store mengdene av innlandsis som varierer i høyde med høydeforskjeller fra 1' - 3' meter. Av nedbør kommer dette vesentligst på vestkysten, mens de nordlige deler har forholdsvis lite nedbør. Temperaturene på Grønland varierer sterkt, og kan være fra -40 grader i januar til +15 grader i juli.

Grønland har et rikt dyreliv, og selv om det er utpreget polar arter som dominerer, kan man oppleve både rein, moskus, isbjørn, polarulv, røyskatt og polarhare. Man kan også oppleve å se Isbjørn over hele Grønland, men de er forholdsvis sjeldne i sør og lengst i nord.


 

Østlige Grønland

 

Østlige Grønland er det området på øya hvor man kommer nærmest det opprinnelige Byen Tasiilaq, tidligere kjent som Ammassalik, ligger rett sør for polarsirkelen, innerst i et fjordområde, og godt beskyttet mot det åpne havet. Noe av det første man legger merke til når man kommer hit, er alle de fargerike husene som ligger spredt i området langs fjellsiden. 

Byen med det vanskelige navnet Ittoqqortoormiit (ja, du leste riktig), har bare litt over fem hundre  innbyggere ligger slik til at man nesten bare kan komme hit ved hjelp av helikopter. Hovednæringen i begge disse grønlandske byene er selfangst. Eller dives både fiske og selfangst.

Verdens største nasjonalpark ligger i det nordlige området og den har lite til felles med andre nasjonalparker rundt om i iverden. Her i dette isødet bor det ingen mennesker, og det er kun innbyggere bosatt i Ittoqqortoormiit som har tillatelse til å drive jakt i dette området.

Naturlig nok er dette en nasjonalpark so tiltrekker seg en lang rekke forskere og ekspedisjoner som forsker og studerer alle de typer flora og fauna som finnes på Grønland.


 

 

Nordlige Grønland

 

Det nordlige Grønland er den del av øyriket hvor du har mulighet å oppleve hundesleder i aktivitet og nyte den vakre midtnattsolen. Området strekker seg fra Kangaatsiaq i sør til Upernavik i nord. Om sommeren går solen aldri ned, slik også nordlendingene i Norge er vant med, mens deler av vinteren har mørketid. Solen kommer derimot tilbake i Ilulissat den 13. januar ogdette markeres med en solfestival. Dette er en tid på året som mange alltid ser frem i mot.

Selv om det er flyplasser ved Aasiaat, Ilulissat, på Nuussuaq-halvøya i nærheten av Uummannaq og ved Upernavik, anbefaler vi at du gjennomfører de lange distansen mellom byene med båt. Dette vil føre deg nærmere det grønlandske eventyret og gjøre deg mer oppmerksom på den voldsomme kraft og vitalitet som ligger i denne praktfulle naturen på øya.

Både skjærgården, fjellene i sør, de monumentale fjellene på Disko Island, fjellene på vestkysten i nærheten av Uummannaq, fuglekolonien på klippene ved Upernavik og isfjellene langs ruten er sterke og fascinerende inntrykk.

Noen av verdens største og hurtig- voksende isbreer og isflak er å finne i områdene rundt Uummannaq og Ilulissat. Seljakt var en av de viktigste inntektskilder for store deler av befolkningen, og dette gir forklaringen på bosettingsmønstret her. Dette området av Grønland er annerledes enn hva du vil finne i byene ellers i landet.

Når vinteren kommer og fjordene fryser til, er hundeslede et viktig fremkomstmiddel både for fiskere og jaktmenn. Det bedrives isfiske om vinteren og grønlandsk kveite fanges på dybder ned til 600 meterog alt gjøres for hånd. Viktigheten av hunder og slede som fremkomst- middel kommer til uttrykk ved at det er flere hunder enn mennesker flere steder på Grønland.

Det er mange ting å se og gjøre for besøkende med interesse for historie. Grønlands eldste trehus befinner seg i Qasigiannguit og daterer seg fra 1734. Bygningen fungerer i dag som museum og har en fin samling av arkeologiske funn fra ulike forhistoriske kulturer.

I nærheten av Ilulissat finner du den tidligere bosettingen Sermermiut. Her finner du et gammelt lagerhus, øde landsbyer, den gamleadministrasjons- bygningen og kirker som alle er vitnesbyrd på fascinerende aspekter ved den grønlandske historie. Alle byer har også et museum som forteller deg om fortiden.

Når du er på Grønland vil du ikke se mange dyr på land, bare unntaktsvis rev og hare. Derimot er livet over og under havets overflate rikt. Med en rekke ulike arter sjøfugl som lever godt på alt fiskeavfallet, vil allefugle- interesserte lett trives.

Få deg en smak av Grønlands mest populære eksport, det "røde gull". Nordsjøreken finnes i rikt monn og mange lever at dette store og saftige sjødyret som har en deilig smak. Nordlige Grønland er også området du skal besøke hvis du har lyst å se hval, særlig områdene rundt Qeqertarsuaq.


 

 

Vestlige Grønland

 

Det vestlige Grønland består blant annet av et enormt fjordsystem og verdens minste hovedstad. Omtrent halvparten av Grønlands befolkning på ca.60.000 bor i større byer, inkludert hovedstaden Nuuk.

Et enormt fjordsystem og lange skjærgårder dominerer dette området, og det er muligheter å dra ut på båttur hele året igjennom med svært gode muligheter å få øye på hval og sel. Årsaken er at Golfstrømmen når hit og holder fjordene isfri vinterstid.

Lufthavnen ved Kangerlussuaq har jevnlig flygninger til Canada, Island og Danmark hele året igjennom, og er sentrum for alle innlandsflygninger i det vestlige Grønland.

I området rundt flyplassen finner du et utstrakt nett av grusveier hvor du kan utforske deler av Grønland på sykkel eller i 4-hjulstrekker. En slik tur vil alltid innebære observering av både reinsdyr og moskusoksen. Moskusoksen rundt Kangerlussuaq kom opprinnelig fra det østlige Grønland og ble innført hit på 1960-tallet.

Den viktigste inntektskilden i området er fiske av nordsjøreken og helleflyndren, men ta heller en kikk på de mange flotte elvene som har mye flott røye. Har du derimot lyst til å fange større fisk, som for eksempel hai, kan du dra til området rundt Maniitsoq,et område som også passer perfekt for padling.

Grønlands nasjonale museum finner du i Nuuk, en av de minste hovedsteder i verden. Museet har en fascinerende utstilling med blant annet vell bevarte mumier av en gruppe kvinner og barn fra ca. 1475.

Museet ligger i det eldste området av byen og her finner du bygg som daterer seg tilbake til 1728. Dette er tidspunktet da den norske misjonæren Hans Egede kom til Grønland for å kristne befolkningen. Egedes tidligere bolig er nå resepsjon for Grønlandsselvstyreparlament. Her blir også alle statlige besøk mottatt og ønsket velkommen til Grønland.

Man lar seg fascinere av den blandingen av gammelt og nytt som er et typisk trekk i de større byene. At ting forandrer seg, også på Grønland, er både rutebuss og internettkafé et godt eksempel på.

I Sisimiut, like nord for polarsirkelen har du mulighet å dra på korte eller lengre sledeturer i storslått natur. Det tilbys en rekke aktiviteter året rundt, men hvert årarrangeres det en snøskulptur- konkurranse som trekker til seg kunstnere fra inn- og utland. I Kangerlussuaq kan du tilbringe natten i et hotell laget av is, hvor drinkene er servert i glass, også de fremstilt av is.


 

 

Sørlige Grønland

 

Det sørlige Grønland er det grønne Grønland og de fleste som kommer hit begynner sin oppdagelsesferd ved Narsarsuaq lufthavn. Her kommer du gjerne medfly fra Danmark, Island eller andre deler av Grønland.

Lufthavnen ble bygd av amerikanerne under den annen verdenskrig og benyttet som rasteplass for fly på vei til Europa. Lufthavnen har vært sivil lufthavn siden 1958 og noen av de tidligere bygningene på lufthavnen fungerer nå som hotell. Her er også mange herberger samt muligheter å benytte telt, noe som skulle gjøre det mulig for alle å feriere på Grønland.

Sommeren er blomstringstid og øya våkner til liv i et eldorado av flora og fauna. Sommertemperaturen kan nå mellom 16 og 18 grader noe som gjør at floraen skiller seg fra resten av Grønland. Her i sør spiller blant annet jordbruket en viktig rolle og du kan se sauer gå på beite.

Tar du en båttur langs fjordene, vil du kunne se isolerte sauegårder. Noen har dårlig veiforbindelse, andre har ingen veiforbindelse i det hele tatt. September er slaktetid og rundt 20.000 lam blir fraktet til slakterhuset i Narsaq, en av de tre større byene i det sørlige Grønland.

Mange bønder har bygget små tømmerhytter i nærheten av gården, slik at gjester kan overnatte en dag eller to. Regionens fruktbarhet var nok årsaken hvorfor Erik Den Røde valgte å slå seg ned i detsørlige Grønland i år 985, etter at han var blitt erklært fredløs på Island.

I følge sagaen var det Erik Den Røde som først kalte denne øya for Grønland. Etter at han hadde opphold seg her i tre år, returnerte han til Island for å overbevise sine landsmenn om det flotte landet lenger nord. De nye immigrantene økte i antall og gårder og kirker vokste frem samtidig som et bispesete ble etablert. Sagaen forteller også at noen av disse menneskene seilte til Nord-Amerika, flere hundre år før Columbus oppdaget Amerika i 1492.

Blant attraksjonene her finner du gamle kirkeruiner og gårder som er flere hundre år gamle og eldre gårdsbygg er blitt restaurerti Qassiarsuk.

Det sørlige Grønland er kjent for sin fruktbarhet, fjell og vakre blomsterarter, men her finner du også isbreer, isfjell og former og farger samt et magisk, fascinerende nordlys som kan observeres fra slutten av august.

Byene og landsbyene i det sørlige Grønland kan i perioder på vår og om sommeren være avskåret fra å motta båter på grunn av drivisflak. Drivisen bringer med seg sel og både selfangst og fiske er viktigebidragsytere i tillegg til vanlig gårdsdrift.

Avstanden mellom byene og landsbyene er relativt korte i de sørlige traktene av Grønland, og turen fra Narsaq til Qaqortoq tar kun to timer med båt og 11 minutter med helikopter. Det tar bare ytterligere 20 minutter med helikopter å nå Nanortalik lengst sør. Dette gir deg muligheten til å oppleve ulike byer, landsbyer, isbreflak og historiske områder samt ulike kulturelle forskjeller på relativt kort tid.


 

Kart

Kart

 

Kommer


 

Klima

 

Klima

 

Kaldt, og et typisk arktisk klima. De klimatiske forholdene kan

i enkelte områder likevel by på varmegrader.

 

Været på Grønland (Nuuk)


 

Valuta

Generell informasjon * Helse * Valuta

 

 

Offisielt navn

Grønland (Kalaallit Nunaat)

Areal

2.175.600 kvadratkm. hvorav 341.700 er isfritt.

Folketall

Ca. 60.000 som består av 87% grønlendere samt innvandrerer hovedsakelig bestående av dansker.

Største byer

Nuuk har også det danske navnet Godthåb. Nuuk har ca. 14.000 innbyggere.   

* Godthaab (Nuuk)

Språk

Det snakkes inuittisk og dansk. Mange unge i byene behersker også engelsk.

Grønlandsk, dansk og forskjellige eskimoiske dialekter.

Religion

Den offisielle religion er protestantisk kristendom. Det er i tillegg fortsatt oppslutning omkring animisme

Luthersk-evangelisk

Valuta

1 dansk krone (DKr) = 100 øre

Kredittkort

Alle kredittkort.

Helseforhold og mathygiene

Ingen behov for vaksine.

Strøm/telefon

220 Volt

Ambassade i Norge

Royal Danish Embassy: Olav Kyrres gate 7, 0244 Oslo. Tlf: 22 54 08 00. Faks: 22 54 46 34. Kontortid: 0900-1600

Visum

Nordmenn som skal besøke Grønland trenger ikke visum for å oppholde seg i landet i inntil 90 dager.

Norsk ambassade og/eller konsulat

Kgl. Norsk Generalkonsulat Skibshavnsvej 29, Nuuk, Grønland

Tidsforskjell til Norge

Grønland ligger 3t bak Norge ved normaltid.

(Kilde: UD)


Linker

Din ferie Arena

(Her finner du informasjon om det meste - for din ferietur)

 

Grønlands Lufthavnvesen

Museer

Grønland

Grønland Guide


 

 

 


- startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no

 

 

 

 

 CruiseGuiden.no  ©