CruiseGuiden.no

 

Hjem

Om

Kontakt

Annonsere


Hjem

Velg ditt Cruise

 

CaribbeanCruise

* Antigua og Barbuda

* Barbados

* British Virgin Islands

* Canada

* Cuba - Se: CubaGuiden

* Dominikanske Rep.

* Grenada

* Martinique

* Mexico

* US Virgin Islands


DanmarkCruise

* Hirtshals

* København


FjordCruise


IshavsCruise

* Antarktis

* Grønland

* Svalbard


KanalCruise

* Göta Kanal

* Haldenvassdraget

* Telemarkskanalen


MiddelhavCruise

* Frankrike

* Italia

* Monaco

* Tunisia


NilenCruise

* Se EgyptGuiden


Nord-Atlanteren

* Island

* Færøyene


TysklandCruise

* Kiel


ØstersjøCruise

* Estland

* Åbo - på finsk: Turku

* Åland

Booking

Hotell

Feriepenger

Flybilletter

Reisebyrå-Cruise

Informasjon

Pass og Visum

Værmeldinger

Se all Skipstrafikk


Flyplass Informasjon

Gardermoen

Arlanda/Stockholm

Frankfurt/Tyskland

Heathrow/London

Kastrup/København

Schiphol/Amsteram

 

Fly Forsinkelser


Annonsere

Om CruiseGuiden.no


 

Velkommen til Svalbard

 


 

 

 


 

Feriemål og Opplevelser

 

Barentsburg

Longyearbyen

Tempelfjorden

 

Severdigheter

Sikkerhet

Utstyr- og Klær

 

 

  


 

Opplev Svalbard

 

 

 

Svalbard er en øy langt mot nord som kom under norsk suverenitet den 14.08-1925 og som er dekket med snø og is nesten hele året. For de som er så heldige og har fått muligheten til å oppleve det arktiske eventyret på Svalbard har bare gode ord å si om denne øya. Opplevelsene er enestående i denne vakre naturen. Her finnes muligheter for å overnatte i iglo, kjøre snøscooter over de hvite islagte slettene og kanskje være en av de få heldige som får oppleve å se en levende isbjørn.

Longyearbyen

Longyearbyen er navnet på det norske hovedstedet på Svalbard. Her i det lille men fargerike samfunnet bor det omtrent 14-1.500 mennesker i gjennomsnitt hele året, sommer som vunter. Byen er også det stedet der administrasjonen holder til. I takt med å være et typisk gruvesamfunn har området her utviklet seg til et samfunn som har et variert næringsliv sammen med mange kultur, aktivitets- og servicetilbud.

 

I litteraturen beskrives Svalbard som "øya med de fem årstider" hvor man definerer man:

Polarnatten - (den mørke tiden i perioden november - januar).

Blåtid er den perioden når lyset kommer tilbake til øya i slutten av januar og ut februar.Perioden for mørketid og midnattssol varierer i forhold til breddegradene.

Lys vinter er perioden mars - mai, når solen kommer tilbake og midnattssolen viser seg fra 19 april til 23 august.

Sommeren er i perioden juni - august. Longyearbyen har midnattssol fra 19. april til 23. august. Selv med dagslys hele døgnet føler man at dagen ikke blir lang nok til å få med seg alle opplevelsene som finnes på Svalbard.

Høsten er perioden september - november. I perioden 28. oktober til 14. februar kommer solen ikke over horisonten i Longyearbyen.

På Svalbard har alle årstider sin egen sjarm og alle er like fascinerende både for besøkende og fastboende

 

Barentsburg

En ferietur til Svalbard gir deg en god mulighet til mange former for aktiviteter. Her kan du  oppleve polareventyret med snøscooter, du kan prøve båtlivet i ishavet, reise på hyttetur eller være med på hundesledetur og du kan besøke gruvesamfunnet Barentsburg.

Reiser du til Tempelfjorden for du en panoramautsikt til den mektige brefronten på Tuna-/von Post-breen. Du kan se det fantastiske Tempelfjellet som minner om en gotisk katedral. I tillegg til dette kan du være med på brevandring eller se isfjellene kalve.

 

På Svalbard er opplevelsene mange- og fascinerende og vi anbefaler en tur til denne øya på det sterkeste.

 

Ca. 60% av landarealet på Svalbard er dekket av en mengde små og store isbreer, og det er kun 6-7% av landarealet som har vegetasjonsdekke. De frodigste områdene finner man i indre fjordstrøk på Spitsbergen. På Svalbard er det permafrost og dette betyr ar det er kun den øverste meteren av jorda som tines opp sommertid. Som en følge av dette har plantelivet en meget kort vekstsesong, det er lav temperatur, lite nedbør og et næringsfattig jordsmonn. Til tross for disse magre forutsetningene finnes det et mangfold av små planter på Svalbard og det er i området omkring Longyearbyen registrert i overkant av 100 forskjellige arter. (På hele øya er det registrert 176 plantearter).

 

Svalbard har et rikt fugleliv og her finnes de største fuglefjellene i Nord-Atlanteren med bestander på opptil flere hundre tusen individer av de vanligste hekkende artene som eksempelvis alkefugl, krykkje og havhest. Ellers finnes på kysten og på tundraen i de store dalførene bestander av både gjess, vadere og ærfugl. Det er registrert 36 hekkende fuglearter på Svalbard. Ellers på øya finnes Svalbardrein, polarrev og selvfølgelig Isbjørner. Isbjørnen tilbringer mesteparten av livet på havisen og sees mest på de omkringliggende øyene som ligger øst for Spitsbergen. I den senere tid er det også registrert østmarkmus som man tror har kommet hit via båttransporten til øya.

 

Servicetilbudet i Longyearbyen er stort og omfatter bl.a. bakeri, bank, barer, bibliotek, bilutleie, camping, forretninger, frisør, galleri, idrettshall, innkvartering, kaféer, kino, kirke, mopedutleie, museum, post, reisebyrå, restauranter, snøscooterutleie, svømmehall, sykehus, sykkelutleie, tannlege, taxi, teletjenester, turistinformasjon, vin og brennevinsutsalg, våpenutleie mm.

 

Shopping på Svalbard innebærer følgende: Svalbard er toll- og avgiftsfritt område, noe som innebærer at mange varer er billigere enn på fastlands-Norge. Andre varer, som f.eks. frukt, grønnsaker og ferskvarer, kan fordyres på grunn av høye fraktkostnader. I Longyearbyen finnes det små og store butikker som selger alt fra kolonial- og ferskvarer, sports- og fritidsutstyr, gaver og suvenirer mm. Kostnadsnivået på turer og aktiviteter kan virke høyt, men for dette får man igjen god sikkerhet og høy kvalitet på opplevelsene.

 

For overnatting i Longyearbyen finnes det flere alternativer når du skal velge overnattingssted. Standarden varierer fra enkelt pensjonat, via det eksotiske til fullservice hoteller. I perioder kan pågangen være stor og det anbefales derfor at man bestiller overnatting i god tid før reisen til Svalbard. Prisene er veiledende per 01.01.2004 og inkluderer frokost dersom ikke annet er oppgitt.

 

 

Severdigheter

Severdigheter på Svalbard

 

Galleri Svalbard

Galleri Svalbard viser bilder med Svalbardmotiver. Her finner man den unike kart- og boksamlingen Svalbardsamlingen. Recherchesamlingen viser datidens fotografer, malere som bidro til at ekspedisjonene ble kjent for andre. I Galleri Svalbard finnes også Longyearbyen Kunst- og håndverksenter.

 

 

Svalbard Kirke

I tillegg til vanlige kirkelige handlinger brukes Svalbard Kirke til en rekke aktiviteter. Her arrangeres både konserter- og temakvelder.

 

 

Svalbard Museum

I Longyearbyen finner man det innholdsrike Svalbard Museum hvor man kan få innblikk i alt fra oppdagelsen av Svalbard, 1600-tallets hvalfangsthistorie, ekspedisjoner, overvintringsfangst, krigen på Svalbard, flora, fauna, geologi og gruvehistorie. Det finnes også et museum i Barentsburg og et lite museum i Ny-Ålesund.

 

 

Kulturminner og minnesmerker

Rundt omkring på hele øygruppen finnes en rekke minnesmerker og kulturminner. Det anbefales at man henter informasjon på f.eks. Svalbard Museum,slik at man kan bli oppdatert på kulturminnene. I denne sammenheng er det viktig å være oppmerksom på de gjeldende fredningsbestemmelser.

 

Sikkerhet

Sikkerhet

 

Meldeplikt og forsikring

De som reiser på egen hånd utenom bosetningene og nærområdet Nordenskiölds Land - Dickson Land er pålagt å melde fra til Sysselmannen om sine planer. Av sikkerhetsmessige årsaker anbefales det også at man melder fra til noen om turer uansett hvor man skal. Sysselmannen kan pålegge de reisende å tegne forsikring eller stille bankgaranti for utgifter til redningsoperasjoner og lignende.

 

 

Isbjørn

Isbjørnen er totalfredet på Svalbard og skal på ingen måte forstyrres eller oppsøkes. Hold avstand fra bjørnen! Husk at den kan angripe brått, hurtig og uten forvarsel. Vær oppmerksom og unngå all kontakt. Slå ikke opp telt i områder hvor isbjørn vanligvis ferdes. Benytt alltid snublebluss rundt leirplassen. Isbjørnen blir lett overopphetet og tåler derfor ikke å bli jaget. Følg aldri etter den med f.eks. snøscooter eller båt. Mat aldri isbjørn. På leirplassen skal mat, avfall og toalett plasseres minst 100 m fra oppholdsteltet og slik at det kan sees fra teltåpningen.

 

 

Våpen

Isbjørn kan påtreffes overalt på Svalbard - også om sommeren. Det anbefales derfor å ta med våpen på alle turer utenfor bosetningene. Grovkalibret rifle er det absolutt beste forsvarsvåpenet mot isbjørn. Har man ikke våpentrening, bør man delta på organiserte turer med guide. Våpen kan leies lokalt. Signalpistol er anbefalt til skremming av isbjørn.

 

 

Elver

Vannføringen i elvene er ofte svært stor fra juni til august. Elvene vokser raskt ved nedbør og snøsmelting. De er ofte brede, iskalde og vanskelige å vade over.

 

 

Sjøis og breer

Ferdsel på sjøis og breer innebærer alltid fare. Pass opp for issørpe, råker og bresprekker. Man bør ikke gå på bre uten erfaring. Dersom man går på en bre bør det skje i gruppe slik at man kan danne taulag. Ta med brodder og isøks.

 

Utstyr

Utstyr- og Klær

 

 

Klær

Om vinteren brukes det varmeste og beste. Flere lag med ull, samt vindtett yttertøy kan gi god effekt. Til scooterkjøring blir dette likevel for lite. Ved organiserte scooterturer er utstyret inkludert. Scooterutstyr kan også kjøpes eller leies lokalt. Om sommeren anbefales klær som til en høsttur på fjellet.

 

 

Fottøy

Det er mye ulendt terreng så det anbefales solide sko og fjellstøvler. I tillegg er det mye snø- og issmelting om sommeren, og dette fører til store elver og bekker og mye våtmark. Gummistøvler er derfor viktig i denne perioden. Om vinteren er det behov for så varmt skotøy som mulig.

 

 

Innesko

Det er en tradisjon på Svalbard å ta av seg skoene når man skal inn i private hus, på overnattingsstedene og i en del butikker og kontorer. Det kan derfor være lurt å ta med seg innesko eller varme sokker når man reiser til Svalbard.

 

 

Ut på tur på egen hånd

Husk kart og kompass, og ta med nødpeilesender om du skal på langtur.

 

 

 

 

Svalbard til tross for sin beliggenhet et relativt mildt klima sammenlignet med områder på samme breddegrad. I Longyearbyen varierer middeltemperaturen fra -14°C om vinteren til +6°C om sommeren. Laveste temperatur ble målt i mars 1986 med -46,3°C, mens høyeste temperatur målt i juli 1979 med 21,3°C. Det er ikke uvanlig at man vinterstid har lengre perioder med temperaturer mellom -20 og -30 grader. Er det vind i tillegg, blir kjøleeffekten svært høy ved slike temperaturer. Om sommeren kan det være perioder med tåke. Nedbørsmessig kan Svalbard kalles en «arktisk ørken» med en årsnedbør på 200-300 mm. Været på Svalbard kan skifte svært hurtig, og de lokale variasjonene kan være store.

 

Yahoo værinformasjon

 

 

Generell informasjon

 

Offisielt navn

Svalbard

Areal- og Beliggenhet

Ca. 63 000 kv. km, hvor ca 60% er dekt av isbreer.

Øygruppe mellom 74° - 81° N og 10° - 35° Ø

Befolkning

Ca. 1.700 nordmenn overvintrer, mens den russiske kolonien for tiden er på ca. 3000. Om sommeren er tallet høyere.

Største øyer

Spitsbergen, Nordaustlandet, Barentsøya, Edgeøya og Prins Karls Forland

Transport

Fly fra/til Oslo og Tromsø (Norge) Ingen veiforbindelse mellom bosetningene på Svalbard.

Flere rederier arrangerer Cruise til Svalbard.

Strøm/telefon

223 v 

Det er vanlig telefondekning i Longyearbyen, Barentsburg og Ny-Ålesund. Kortautomater finnes også i disse bosetningene. Mobiltelefon kan kun brukes i Longyearbyen med nærområder og i Svea. GSM - Netcom og Telenor.

Pass

Svalbard er norsk område og ingen nasjonaliteter behøver pass/visum for å være her eller besøke den russiske bosetningen. Det gjøres likevel oppmerksom på at alle ikke-norske statsborgere må vise pass ved innreise til Norge igjen.

Intern Transport

Det finnes ingen veiforbindelse mellom bosetningene på Svalbard men i og rundt Longyearbyen er det ca. 45 km vei. Om sommeren går det båttransport til Barentsburg flere ganger i uken. En småflyrute til Ny-Ålesund er i utgangspunktet forbeholdt forskere og arbeidere som skal til Ny-Ålesund. Om sommeren kan man komme til Ny-Ålesund med båt. Fra flyplassen i Longyearbyen går det flybuss hele året, og i Longyearbyen finnes det flere drosjer.

Reise:

Persontransporten til Svalbard går med fly fra Oslo eller Tromsø. Flytiden fra Oslo er ca. 3 timer, fra Tromsø ca. 1 time og 30 minutter. Strekningene trafikkeres av Braathens og SAS 11-14 ganger per uke i høysesongen, men færre avganger i mørketiden og vintersesongen.

Valuta

Norsk valuta kan brukes over hele Svalbard, også i den russiske bosetningen. De mest vanlige kredittkortene kan benyttes hos de fleste overnattings- og aktivitetsbedriftene, samt butikker. Mange har også betalingsterminal. Longyearbyen har minibank.

Åpningstider

Åpningstidene kan variere fra butikk til butikk og fra sesong til sesong. Det anbefales derfor at man skaffer seg en åpningstidsguide når man kommer til Longyearbyen.

Andre opplysninger - Forvaltning - Historikk

1194

”Svalbarði fundinn” notert i islandske skrifter

1596

Willem Barentsz oppdager Svalbard

1600 – 1750

Internasjonal hvalfangst

1700 – 1800

Russisk overvintringsfangst

1800 – 1900

Norsk overvintringsfangst

1906

John M. Longyear etablerer den første gruve og gir navn til Longyearbyen

1916

Store Norske Spitsbergen Kulkompani overtar gruvevirksomheten i Longyearbyen

1920

Svalbardtraktaten underskrives

1925

Norge gis suverenitet over Svalbard

 

 


 

 


- startstedet for din drømmeferie


AltomLondon.no

 

 

 

 

 CruiseGuiden.no  ©